کبد از بزرگترین و مهم‌ترین اعضای بدن است تا جایی که در صورت بروز آسیب در این عضو عملکرد کل بدن با اختلال مواجه می‌شود. بزرگی این اندام داخلی تقریبا به اندازه‌ی توپ فوتبال است و وزن آن حدودا می‌تواند از 1.7 تا 3 کیلوگرم باشد. در واقع این عضو از نظر بزرگی در میان اعضای بدن رتبه دوم را پس از پوست دارد و از نظر وزن سنگین‌ترین اندام بدن محسوب می‌شود.

این عضو در سمت راست معده و زیر قفسه سینه قرار دارد و پایین‌تر از دیافراگم واقع شده است. به علاوه وظایف زیادی برای آن شناخته شده تا جایی که بیش از 500 عملکرد حیاتی بدن را بر عهده دارد. مهم‌ترین این وظایف شامل تصفیه خون و و از بین بردن سموم و سایر مواد مضر موجود در آن، تولید صفرا به منظور کمک به هضم و جذب چربی در روده کوچک، تنظیم میزان انعقاد خون، تولید آلبومین یا پروتئین برای جلوگیری از نفوذ مایعات موجود در جریان خون به بافت‌های اطراف، انتقال هورمون‌ها، ویتامین‌ها و آنزیم‌ها، تنظیم اسیدهای آمینه موثر در تولید پروتئین، ایجاد مقاومت در برابر عفونت‌ها، ذخیره ویتامین‌ها و مواد معدنی و حتی آهن و مس، انجام فرآیندهای مربوط به گلوکز، حفظ میزان قند خون سالم و بسیاری کارکردهای دیگر می‌باشد.

کبد

امکان بروز چندین نوع بیماری‌ و آسیب برای کبد وجود دارد و تشخیص و درمان آنها نیز با روش‌های متفاوتی قابل انجام است. دلیل ابتلا به بیماری‌های کبد نیز می‌تواند از دلایل غیرقابل کنترل مانند ژنتیک تا دیگر موارد مانند ویروس، مصرف الکل و اضافه وزن را شامل شود.

در صورت بروز آسیب یا بیماری در کبد، به ‌مرور زمان میزان آسیب بیشتر می‌شود تا جایی که به زخم کبد و سیروز کبدی منجر می‌گردد. در نهایت ممکن است کبد به صورت کامل از کار افتاده و به مرگ بیمار منجر شود. ولی در صورت اقدام به موقع برای تشخیص و درمان به روش مناسب می‌توان روند آسیب به کبد را کنترل و متوقف کرد. اگر با مشکلات کبد و علائم بروز آسیب در این عضو به خصوص کبد چرب مواجه هستید، با مطالعه‌ی این مطلب می‌توانید در مورد علائم و روش‌های درمان کبد چرب و خصوصیات پزشکان مناسب برای درمان این بیماری اطلاعات جامعی کسب نمایید.

کبد

علائم و درمان کبد چرب

اگر به دنبال اطلاع از علائم کبد چرب به منظور تشخیص این بیماری در خودتان هستید، لازم است به این نکته توجه کنید که در بسیاری از موارد ممکن است کبد چرب علائم خاصی در بدن بیماران بروز ندهد. البته ممکن است احساس خستگی یا درد در سمت راست بالای شکم برای فرد ایجاد شود.

ولی کبد چرب در برخی از افراد به عوارضی مانند زخم کبدی منجر می‌شود که به فیبروز معروف است. نوع شدید فیبروز که به سیروز شناخته می‌شود علائمی مانند کاهش اشتها، کاهش وزن، ضعف، خستگی و گیجی، درد و ورم در ناحیه شکم، تورم در پاها، خونریزی بینی، خارش پوست، زردی پوست و چشم و بروز رگ‌های خونی در زیر پوست و هم‌چنین بزرگ شدن پستان در مردان را در بر دارد.

در مورد درمان کبد چرب باید گفت که بیشتر بیماران مبتلا به این بیماری در صورت اقدام به موقع برای درمان و رعایت توصیه‌های پزشک با مشکل جدی مواجه نخواهند شد. در واقع تا به امروز داروی خاصی و موثری برای درمان کبد چرب تولید و به بازار عرضه نشده است. ولی مواردی مانند اصلاح سبک زندگی، ورزش منظم و مستمر، در کنار مصرف داروهای مرتبط با کنترل بیماری‌های زمینه‌ای مانند فشار خون بالا، دیابت و کلسترول می‌تواند نقش موثری در جلوگیری از پیشرفت بیماری داشته باشد.

به علاوه برخی داروها وجود دارند که توسط پزشکان به منظور کنترل علائم بیماری و کاهش التهاب کبد تجویز می‌شوند. به طور کلی بهترین روش درمان برای هر بیمار با بررسی نوع و علت ابتلا توسط پزشک متخصص کبد تعیین می‌شود. اگر بیماری کبد چرب به میزانی پیش رفته باشد که به از کار افتادگی این اندام یا مرحله سیروز که به آن اشاره شد منجر شده باشد، تنها راهکار درمان قابل اجرا پیوند کبد است.

دارو برای درمان کبد چرب

همان‌گونه که اشاره شد، هنوز داروی تایید شده‌ای برای درمان بیماری کبد چرب معرفی نشده است. البته دانشمندان در حال انجام تحقیقات و تهیه و تست داروهایی برای درمان این بیماری هستند. بنابراین در حال حاضر تنها روش درمان برای مراحل اولیه بیماری ایجاد تغییرات مثبت در سبک زندگی بیمار مانند اجتناب یا کاهش مصرف الکل، کاهش وزن، رعایت رژیم غذایی سالم و مناسب و هم‌چنین ورزش و پیاده روی می‌باشد. ولی برای مراحل بالاتر بیماری پزشکان علاوه بر بهبود سبک زندگی، تغذیه مناسب و ورزش در ابتدا سعی می‌کنند با داروهای کنترلی روند بیماری را متوقف کرده و از پیشرفت آن جلوگیری کنند. در درجه آخر و در صورت عدم کسب نتیجه و بروز سیروز و نارسایی کبدی در بیمار، عمل جراحی و پیوند ناگزیر خواهد بود.

بهترین دکتر کبد در ایران

بهترین راهکار برای تشخیص دقیق و درمان بیماری‌های کبد مراجعه به بهترین دکتر کبد در ایران است. برای دریافت خدمات تشخیص و درمان این بیماری از بهترین متخصص کبد لازم است پزشکی را انتخاب کنید که قابلیت تشخیص و درمان کلیه‌ی بیماری‌های مرتبط با دستگاه گوارش بدن شامل دهان، حلق، مری، معده، روده‌ها، کبد و مشابه آن هم‌چنین سندرم روده تحریک پذیر و انواع هپاتیت را داشته باشد.

دلیل این امر این است که تمامی اعضای بدن به نحوی با یکدیگر مرتبط هستند و بیماری‌های کبد نیز با مشکلات بسیاری از دیگر اندام‌ها مانند بیماری‌های مربوط به کیسه صفرا و مجاری صفراوی در ارتباط است. به این صورت که از این مشکلات تاثیر می‌پذیرد و هم‌چنین بر آن‌ها تاثیر می‌گذارد.

بنابراین بهترین دکتر کبد در ایران به منظور تشخیص دقیق بیماری‌های کبد و میزان پیشرفت آن از جدیدترین دستگاه‌های تصویربرداری، آندوسکوپی و کلونوسکوپی استفاده می‌کند و به منظور درمان موثر بیماری‌های کبد مناسب‌ترین روش‌ها را با توجه به شرایط و میزان پیشرفت بیماری فرد و هم‌چنین وضعیت سلامت جسمانی و سن بیمار اجرا می‌کند.

دکتر جراح کبد چرب

همان‌گونه که اشاره کردیم، درمان کبد چرب با داروی خاصی امکان‌پذیر نیست و پزشکان در درجه‌ی اول برای درمان مشکلات ناشی از کبد چرب اقدام به کنترل آن و جلوگیری از پیشرفت بیماری می‌کنند. اما زمانی که پزشک متخصص کبد اجرای درمان را ضرورت تشحیص دهد، مناسب‌ترین روش درمان را با توجه به میزان بیماری هر فرد و دلیل بروز بیماری در بدن او تشخیص داده و برای بیمار تجویز می‌کند. به عنوان مثال اگر بیماری کبد چرب در بدن بیماری پیشرفت زیادی داشته باشد و به میزانی رسیده باشد که کبد را از کار انداخته و عملکرد آن در بدن امکان‌پذیر نباشد، پزشک پیوند کبد را تنها راهکار درمانی تشخیص می‌دهد

به علاوه در برخی شرایط بیمار مبتلا به کبد چرب غیر الکلی با آسیب شدید کبد و عدم امکان انجام عملکردها توسط این عضو حیاتی از بدن مواجه می‌شود. تا جایی که پزشک پس از انجام آزمایشات و معاینات متوجه ناتوانی کبد در انجام وظایفی مانند تسویه خون از مواد سمی می‌شود.

در این صورت لازم است بیمار پس از پیوند کبد بستری بیمار شده و توسط لوله‌های تنفسی و سوند برای تخلیه ادرار از مثانه اقدام شود. به علاوه ضرورت دارد مایعات و داروی مورد نیاز بدن بیمار از طریق سرم تزریق شود. در نهایت پس از چند روز بستری در بخش مراقبت‌های ویژه، بیمار بنابر تشخیص پزشک به بخش منتقل می‌گردد.

به همین دلیل در این مرحله تخصص و تبحر دکتر جراح کبد برای حفظ سلامت و جان بیمار با روش‌های مناسب پیوند و جراحی اهمیت زیادی دارد و لازم است در صورت پیشرفت بیماری تا این مرحله، جراحی و پیوند در دستور کار درمان بیمار قرار داده شود.

بهترین فوق تخصص کبد

همان‌گونه که برای تشخیص و درمان کلیه‌ی بیماری‌ها باید به بهترین متخصص در آن زمینه مراجعه کرد، در مورد بیماری‌ها و مشکلات کبد به عنوان یکی از مهم‌ترین و حیاتی‌ترین اعضای بدن مراجعه به بهترین فوق تخصص کبد به منظور تشخیص فوری و اقدام به موقع برای درمان اهمیت فوق‌ العاده‌ای دارد.

نکته‌ی مهم دیگر در مورد کبد عملکردها و وظایف زیادی است که در بدن بر عهده دارد و ارتباط بالای این عضو با دیگر ارگان‌های حیاتی بدن مانند خون، کلیه، معده و غیره می‌باشد. تا جایی که در صورت بروز هر گونه مشکل یا آسیب در این عضو، امکان پیشرفت بیماری و بروز مشکل برای سایر اندام‌ها و در نهایت کل بدن بسیار بالا است. با در نظر گرفتن این موارد ضروری است که در صورت بروز هرگونه مشکل احتمالی به بهترین فوق تخصص کبد مراجعه کنید.

به منظور شناخت چنین پزشکی لازم است به بررسی مواردی مانند نوع تخصص پزشک مورد نظر اقدام نمایید. همان‌گونه که اشاره شد، تسلط پزشک در بیماری‌های مرتبط با کبد مانند گوارش، مشکلات روده و انواع هپاتیت در درمان بیماری‌های کبد اهمیت زیادی دارد.

مورد مهم دیگر میزان تجربه و تبحر دکتر در تشخیص مناسب و سریع مشکل کبد و دلیل ابتلای بیمار به آن است که می‌توانید با تحقیق و پرس و جو از بیماران پزشک مورد نظر خود از وجود چنین ویژگی در او اطمینان حاصل کنید. به علاوه پزشک منتخب شما باید نسبت به پیشرفت‌های علمی مدرن دنیا هم در زمینه‌ی روش‌ها و ابزارهای جدید تشخیص و هم در زمینه‌ی جدیدترین روش‌های درمان شامل دارودرمانی و تکنیک‌های جراحی کاملا مطلع و به روز باشد.

در صورت اطمینان از سه ویژگی بالا در پزشک مورد نظر خود لازم است خصوصیاتی مانند تعهد کاری و رعایت اصول اخلاقی توسط پزشک و صرف زمان کافی برای بیماران را مورد بررسی قرار دهید. پزشکی که دارای چنین ویژگی‌هایی باشد، زمان کافی را برای تشخیص دقیق بیماری فرد اختصاص می‌دهد و پس از تشخیص به شرح کامل نوع بیماری و میزان پیشرفت آن برای بیمار می‌پردازد.

مهم‌تر آن‌که در صورت تعیین روش درمانی مناسب، کلیه‌ی نتایج مثبت و عوارض منفی آن را برای بیمار شرح داده و توصیه‌های ضروری در مورد تغییراتی که باید در سبک زندگی خود ایجاد کند و داروهایی که باید مصرف کند را به بیمار ارائه می‌دهد. در طول فرایند درمان با برگزاری جلسات منظم و به موقع، میزان روند درمان و بهبود بیماری را به دقت پایش کرده و در صورت نیاز بیمار را در جریان پیشرفت روند بهبودی قرار می‌دهد.

بهترین فوق تخصص کبد

آیا کبد چرب و ناسالم درمان دارد؟

متاسفانه تاکنون هیچ‌گونه درمان فوری یا قطعی برای کبد چرب یافته و ارائه نشده است. هم‌چنین داروی خاصی برای درمان بیماری‌های مربوط به کبد به خصوص کبد چرب تولید و توسط پزشکان تجویز نشده است. تنها راهکار درمانی که در صورت ابتلا توسط پزشک برای بیماران تجویز می‌شود، شامل داروهایی برای کنترل بیماری‌های زمینه‌ای مرتبط مانند فشار خون، کلسترول، دیابت و تری گلیسیرید یا چربی خون است که البته مصرف منظم آن‌ها نقش موثری در کنترل بیماری دارد. به علاوه برخی تغییرات در سبک زندگی مانند مواردی که در ادامه شرح می‌دهیم نیز راهکارهای موثری در درمان کبد چرب هستند، البته در صورتی که میزان پیشرفت بیماری کم و در درجات اولیه باشد.

کاهش وزن

نتایج بررسی‌ها نشان داده که کاهش وزن بیمار حتی به میزان ۱۰ درصد در کاهش التهاب و چربی کبد به میزان قابل توجهی تاثیر دارد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، پیشنهاد می‌کنیم به صفحات کاهش وزن و لاغری و درمان چاقی و بهترین پزشک چاقی در ایران مراجعه کنید.

رعایت رژیم غدایی سالم

دومین راهکار موثر در کنترل و درمان کبد چرب در صورت عدم پیشرفت زیاد، استفاده از رژیم غذایی سالم شامل میوها، سبزیجات و غلات کامل توسط بیمار است. به علاوه میزان کالری دریافتی روزانه بیمار باید بررسی و تحت نظر پزشک مشخص شود.

ورزش و فعالیت بدنی

ورزش مستمر کلید پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری‌ها و به طور ویژه آسیب‌های کبدی است. بنابراین در صورت ابتلا به این بیماری سعی کنید به صورت روزانه حداقل به مدت نیم ساعت به ورزش و فعالیت بدنی بپردازید. ورزش کردن در کنار رعایت رژیم عذایی به کاهش وزن هم کمک زیادی می‌کند که این سه مورد در کنار هم در کاهش علائم کبد چرب نقش موثری دارند.

 کنترل بیماری دیابت

در صورت ابتلای همزمان فرد به کبد چرب و دیابت، پزشک به تجویز داروها و دستورالعمل‌هایی با هدف کنترل دیابت اقدام خواهد کرد. در این صورت لازم است داروهای تجویز شده را در زمان معین مصرف کنید، چک کردن قند خون به صورت منظم و انجام غربالگری قند خون در زمان‌های توصیه شده توسط پزشک نیز از جمله اقدامات ضروری در راستای کنترل دیابت هستند.

کاهش کلسترول

کاهش کلسترول بد خون نیز از جمله فعالیت‌های ضروری در صورت ابتلا به کبد چرب است. این امر باید تحت نظر پزشک و با مصرف منظم داروهای تجویز شده و هم‌چنین رعایت ورزش روزانه، مصرف غذاهای سالم و گیاهی و پایش میزان کلسترول و چربی خون به ‌وسیله آزمایش انجام شود.

 عدم ایجاد استرس و فشار به کبد

یکی از ضروری‌ترین موارد برای افراد مبتلا به عارضه کبد چرب، جلوگیری از وارد آمدن هرگونه استرس و فشار به کبد است. چنین افرادی باید از کلیه‌ی محرک‌های کبد به خصوص الکل اجتناب کنند. به علاوه مصرف هر گونه دارو حتی داروهای گیاهی بدون تجویز پزشک ممنوع است و به طور کلی نباید به جز درمان دارویی تحت نظر پزشک، اقدام به درمان دیگری به صورت خودسرانه توسط بیمار صورت گیرد.

در نهایت در صورت پیشرفت بیماری کبد چرب در مرحله‌ی سیروز، پیگیری روند درمان توسط برگزاری جلسات منظم معاینه و انجام آزمایشات دوره‌ای به منظور بررسی عملکرد کبد توسط پزشک اهمیت زیادی دارد. همان‌گونه که برای مراحل اولیه بیماری کبد چرب اصلاح سبک زندگی و ورزش و تغذیه سالم ضروری است.

رعایت کلیه‌ی توصیه‌های مراقبتی در نوع پیشرفته بیماری نیز مهم است. در نهایت در صورت بروز سیروز شدید و اختلال جدی در عملکرد کبد، پیوند کبد به عنوان آخرین راهکار درمانی مطرح می‌شود. در این مورد نکته‌ی اساسی تشخیص پزشک متخصص کبد و هم‌چنین پس نزدن کبد پیوندی توسط بدن بیمار است. در صورت پذیرش کبد توسط بدن، عمل بازسازی کبد به نحو مناسب انجام می‌شود و بیمار می‌تواند بدون هیچ مشکلی به زندگی خود ادامه دهد.

سخن پایانی

در این مطلب با انواع بیماری‌های مرتبط با کبد و به خصوص کبد چرب آشنا شدیم. با توجه به این‌که متاسفانه درمان دارویی موثری برای این بیماری وجود ندارد، اهمیت پیشگیری و جلوگیری از ابتلا به این عارضه بیش از پیش مشخص می‌شود. به خصوص افرادی که به هر دلیلی مانند مسائل ژنتیکی یا سبک زندگی ناسالم در معرض خطر ابتلا به بیماری‌های کبد هستند، لازم است حتما در سبک زندگی خود تجدید نظر نمایند. مهم‌ترین توصیه به چنین افرادی کنار گذاشتن مصرف الکل و رعایت یک رژیم غذایی سالم مطابق با توصیه پزشک متخصص تغذیه است.

منظور از رژیم غدایی سالم صرفا مصرف مواد گیاهی نیست. بلکه ترکیب متناسبی از سبزیجات، میوه‌ها، پروتئین و کربوهیدرات به صورت روزانه می‌تواند به یک رژیم غذایی سالم منجر شود و به علاوه به تعادل در وزن و جلوگیری از ایجاد چربی بالا کمک بسیاری کند. به علاوه نمک، چربی و قند در رژیم غذایی سالم به کمترین حد مصرف می‌شود و در عوض نوشیدن چند لیوان آب در روز جایگزین خواهد شد.

علاوه بر الکل لازم است این افراد از مصرف دخانیات نیز اجتناب کرده و در عوض به ورزش‌های مانند پیاده‌روی، کوهنوردی و دوچرخه سواری بپردازند. هرگونه ورزش و تحرک بدنی برای کبد بسیار مفید است. در نهایت کبد چرب اگر تحت نظر پزشک کنترل شود، در بیشتر موارد به مشکل جدی برای سلامت بیمار منجر نخواهد شد و فرد می‌تواند به زندگی طبیعی خود ادامه دهد.