چشم پزشک

چشم پزشک به کسی گفته میشود که در حوزه چشم و بینایی تخصص دارد.چشم پزشک با نام ophthalmologist نیز شناخته میشود. چشم پزشک در این زمینه روند درمان های بیماری چشم را چه به صورت طبی و یا جراحی انجام میدهد و در این زمینه نیز مهارت دارد. درواقع چشم پزشک میتواند چشم انسان را در صورتی که دچار بیماریهای مختلفی شود، درمان کند. این بیماری ها می‌توانند عفونت میکروبی چشم، آب سیاه، گل مژه، آب مروارید، دکولمان شبکیه و… باشند. همانطور که گفته شد چشم پزشک میتواند تنها درمان طبی چشم را انجام دهد و یا جراحی را نیز انجام دهد. بنابراین این پزشک میتواند دارای تخصص جراحی و طبی باشد.

این پزشک موظف است که معاینات چشم را به طور دقیق انجام دهد. همچنین میتواند نقص های چشمی، صدمات و بیماری ها را بررسی و درمان کند. پزشک چشم همچنین باید به درمان بیماری ها و نقص های چشمی با دارو و یا جراحی بپردازد و راهنمایی های لازم برای برای بهبود آن ها ارائه دهد. لازم به ذکر است که چشم پزشک با بینایی سنج و عینک ساز کاملا متفاوت است. این تفاوت ناشی از وظیفه آن می‌باشد.  ناگفته نماند که چشم پزشک حدود دوازده سال تحصیل میکند و میتواند برای بیماری های چشم دارو تجویز کرده و یا جراحی انجام دهد.

چشم پزشکی یک شاخه از علوم پزشکی است که با نام افتالاموژی شناخته میشود. این رشته تمام آناتومی و یا فیزیولوژی چشم را در بر میگیرد و بیماری های چشم را نیز شامل می‌شود. لازم به ذکر است که چشم پزشکی با انواع بیماری های چشم و درمان آن ها به صورت طبی، دارویی و جراحی در ارتباط است. در این شاخه ابزار و تکنیک های متفاوتی دیده میشود که از اهمیت خاصی برخوردار هستند. لازم به ذکر است که به دلیل اهمیت چشم در بدن، این شاخه بسیار نیازمند دقت و مهارت است.

در شاخه چشم پزشکی  همه بیماری ها و مشکلات چشم باید تحت درمان های طبی و جراحی قرار بگیرند. بنابراین هر حوادث و یا بیماری مانند نزدیک بینی، دوریینی، پیر چشمی، کوررنگ و… همگی تحت این شاخه درمان میشوند. در چشم پزشکی تشخیص، پیشگیری، درمان تمامی بیماری های چشمی و بیماری های مربوط به بینایی انجام می‌شود. لازم به ذکر است که پزشکان در رشته چشم پزشکی باید بتوانند که بیماران آرامش خاطر لازم را بدهند. همچنین باید با ابزار های مخصوص بینایی بیماران را مورد ارزیابی قرار داده و سپس درمان ها و توصیع های لازم را به آن ها ارائه کنند.

چشم پزشکی

چشم پزشکی چیست؟

چشم پزشکی را میتوان جز پراهمیت ترین رشته های پزشکی دانست چرا که بینایی افراد از حائز اهمیت ترین مواردی است که باید به سلامت ان توجه شود. خوشبختانه چشم اندامی است که در صورت هر مشکل و بیماری افراد می‌توانند سریع از آن مطلع شوند. لازم به ذکر است چشم پزشکی شاخه ای می‌باشد که به درمان و یا پیشگیری مشکلات بیماری می‌پردازد. در چشم پزشکی افراد باید استعداد پزشکی لازم را داشته باشند. همچنین در این شاخه باید علوم کاملا به روز باشد و تکنیک ها و جدید ترین ابزار ها مورد استفاده قرار گیرد. شاخه چشم پزشکی به چند دسته تقسیم میشود که عبارتند از گلوکوم، شبکیه، قرنیه، التهاب مجموعه عنبیه، جراحی عیوب انکساری، چشم پزشکی کودکان، چشم پزشکی عصبی، حراجی پلاستیک و جراحی ترمیمی، آنکولوژی چشم و…

این رشته معمولا دارای چهار سال طول تحصیل است. همچنین پزشکان این رشته حداقل نیاز به ۳۶ ماه آموزش و دستیاری پزشکی هستند. در شاخه چشم پزشکی برای گرفتن مدرک پزشکان باید آزمون های کتبی و شفاهی و یا عملی را انجام دهند و در آن موفق شوند.

چشم پزشک به چه کسی گفته میشود؟

چشم پزشک به دکتری گفته میشود که در رشته پزشکی و در شاخه اندام چشم تحصیل کرده و مهارت دارد. طبق تعریف چشم پزشک کسی است که به طور کلی از آناتومی و فیزیولوژی اندام چشم آگاهی لازم و کافی را دارد. همچنین به کسی  چشم پزشک می‌گویند که تمامی راه های پیشگیری بیماری های چشم را بداند، انواع بیماری های چشم را بشناسد، راه درمان همه نوع بیماری های چشم را بشناسد و  توانایی لازم برای جراحی های مورد نیاز را داشته باشد. بنابراین چشم پزشک باید مهارت زیاد و کافی در این شاخه داشته باشد تا بتواند مشکلات بینایی و عفونت و بیماری های چشم را برطرف کند.

چشم پزشک به کسی گفته میشود که بتواند روحیه و توصیه های لازم را به بیماران ارائه دهد و به هر بیماری در هر زمینه ای کمک کند. بررسی و تشخیص نقص ها، بیماری ها، عفونت ها و صدمات به عهده چشم پزشک می‌باشد. شناخت از تمامی دارو ها برای درمان بیمارس بینایی وظیفه چشم پزشک است. لازم به ذکر است که چشم پزشک در مرحله اول باید شش تا هفت سال دوره پزشک عمومی را فرا گیرد و بعد با شرکت در آزمون تخصص بتواند دوره چهار ساله رشته چشم پزشکی را قبول شود. ناگفته نماند که یک متخصص چشم خوب می‌تواند مراقبت های کافی و لازم را به بیماران ارائه دهد. معاینات چشم را انجام دهد و عوارض های مربوط به بیماری ها را به بیماران بازگو کند.

چشم پزشک کودکان

چشم پزشکی کودکان شاخه ای تخصص چشم پزشکی است که از اهمیت خاصی برخوردار است. چرا که امروزه با پیشرفت علم پزشکی میتوان دریافت که تفاوت هایی در زمینه بیماری و درمان در کودکان و بزرگسالان وجود دارد. بنابراین این موضوع سبب شده است که متخصص کودکان در حیطه جدایی از بزرگسالان قرار گیرد. لازم به ذکر است که چشم پزشک کودکان باید همه زمینه های لازم در رابطه با شرایط جسمی و روحی آن ها را داشته باشد تا بتواند به معاینه و درمان بیماری های کودکان بپردازد.

در واقع تفاوت چشم پزشک کودکان با یک چشم پزشک عادی این است که چشم پزشک کودکان در شرایطی ویژه معاینات کودکان و درمان بیماری های آن را انجام میدهد. چرا که با توجه به همکاری نکردن کودکان در روند درمان و یا ترس آن ها از ابزار های پزشکی، پزشک کودکان باید روش های درمانی متفاوتی را برای آن ها در پیش بگیرد.

از طرفی نکته مهم این است که ساختار و ساختمان چشم کودکان با بزرگسالان متفاوت است چرا که ساختمان چشم در کودکان  و نوزادان به تکامل نرسیده است. همچنین چشم کودکان دارای انعطاف پذیری بیشتری است بنابراین برای تشخیص و درمان مشکلات بینایی کودکان بهتر است به چشم پزشک کودکان مراجعه‌ کنید. دلیل دیگر وجود این شاخه این است که برخی از بیماری ها ممکن است فقط برای چشم کودکان ایجاد شود و بیماری دقیقی نیز باشد.

دکتر چشم پزشک چه بیماری هایی را درمان می‌کند؟

چشم اندام حساسی است از این جهت بیماری های این چشم متفاوت هستند و باید به آن ها سریعا توجه شود تا بیماری  به بینایی چشم آسیب نزند.  به طور کلی چشم پزشک تمامی بیماریهای وسیع چشم و اختلالات بینایی را می‌تواند درمان کند. در واقع چشم پزشک به درمان و تشخیص بیماریی های همچون موارد زیر می‌پردازد:

  • بیماری اب مروارید
  • گلوکوم
  • عفونت لایه های مختلف چشم( بیرونی، میانی، داخلی)
  • اختلالات مربوط به عصب های چشم
  • برطرف کردن مشکلات انکساری قرنیه به دلیل تغییر شکل قرنیه، بزرگ و کوچک شدن اندازه کره چشم
  • بیماری های مربوط به شبکیه چشم
  • باز کردن مجرای اشکی( میتواند از ابتدا بسته شود و یا به علت عفونت بسته شود)
  • درمان مشکلات چشمی که از بیماری هایی همچون دیابت و فشار خون  نشأت می‌گیرند.

رسیدگی به مشکلاتی مانند سوختگی های فیزیکی و شیمیایی داخل چشم، وارد شدن جسم خارجی به داخل جسم و آسیب های ناشی از ان، مسمومیت هایی که باعث اختلالات بینایی میشوند

انجام جراحی های چشم در مواردی همچون سرطان های چشمی، جراحی های قرنیه برای دید بهتر، جراحی های اصلاح کننده انحرافات چشم و یا استرابیسم، جراحی های برطرف کننده نقص های مادری

شایع‌ترین بیماری‌های چشم

چشم انسان از آن دسته اندام‌هایی است که بیماری های زیادی را در بر میگیرد. با این حال اکثرا بیماری های چشم علائمی ندارند و یا بدون درد هستند. لازم به ذکر است که بدانید چشم حساس ترین عضو بدن است که میتواند سریع دچار مشکل شود بنابراین شناخت بیماری های رایج چشم کمک به بهبود سریع و پیشگیری از بیماریهای چشم میکند. در ادامه با شایع ترین بیماری های چشم آشنا می شویم.

شایع‌ترین بیماری‌های چشم

چشم بیرون زده

چشم درشت و برجسته یکی از اختلالات این اندام به شمار میرود. گاهی این برجستگی چشم می‌تواند ارثی باشد. در این صورت اختلال محصول نمیشود. اما در بعضی موارد این اتفاق یک اختلال است و زمانی اتفاق می‌افتد که چشم ها به دلیل تورم ماهیچه، چربی و یا بافت پشت چشم بیرون میزنند. در این صورت قرنیه بیشتر در معرض هوا قرار میگیرد و مکرراً خشک می‌شود. این اتفاق میتوان. فشار زیادی بر روی عصب بینایی بگزارد و باعث از بین رفتن آن شود.

آب مروارید

آب مروارید بیماری است که در آن عدسی چشم انعطاف پذیری خود را از دست میدهد و به توده ای سفت تبدیل میشود. در این صورت توانایی تمرکز ام از بین می‌رود. این بیماری بیشتر در اثر افزایش سن اتفاق می‌افتد که در این حالت آب مروارید بروز میکند. به این بیماری پیرچشمی نیز می‌گویند.

اختلال کوررنگی

جالب است بدانید که هشت درصد از مردان جهان و یک درصد از زنان در دنیا به این بیماری مبتلا هستند. در این بیماری دیدن رنگ ها درست صورت نمی‌گیرد. بیماران مبتلا به این بیماری رنگ های قرمز و سبز را نمی‌توانند به درستی ببینند. برخی دیگر از مبتلایان همچنین نمی‌توانند رنگ آبی و یا زرد را جدا کنند. برخی دیگر نیز فقط قادرند رنگ سبز و سفید را تشخیص دهند.

تنبلی چشم

در این بیماری چشم و مغز باهم هماهنگ نیستند. این بیماری معمولا یک چشم را درگیر می‌کند.

گلوکوم

این بیماری با آب سیاه نیز شناخته میشود. گلوکوم وقتی رخ میدهد که مایع جمع می‌شود و فشار در چشم ایجاد می‌شود. این بیماری سبب اختلال عصب بینایی چشم میشود.

قوز قرنیه

قوز قرنیه در اواخر نوجوانی شروع می‌شود که در اثر  بی نظمی قرنیه ایجاد می‌شود. در قوز قرنیه، این بخش نازک و مخروطی میشود و دین را تار میکند و حساسیت را به نور زیاد می‌کند.

از دیگر بیماری های چشم میتوان به اختلال کم بینایی، پارگی شبکیه، انحراف چشم،رتینیت و… اشاره کرد.

درمان بیماری های چشم

در چشم پزشکی دو روش برای درمان وجود دارد. درمان طبی و درمان جراحی که باتوجه به نوع بیماری متفاوت است. در ادامه درمان شایع ترین بیماری ها را بررسی میکنیم.

  • درمان چشم بیرون زده: استفاده از اشک مصنوعی
  • آب مروارید: خرید عینک آفتابی جدید، در برخی موارد جراحی
  • کوررنگی: درمان شناخته شده ای نیست اما می‌توان از لنز و عینک استفاده کرد.
  • اختلال رتینیت: انواع داروهای خوراکی و تزریقی می‌تواند این بیماری را درمان کند.
  • انحراف چشم: تقویت ماهیچه های چشم، استفاده از لنز و عینک، انواع قطره های چشم
  • گلوکوم: قطره های چشم، جراحی گلوکوم

فرق چشم پزشک و بینایی سنج در چیست؟

برخلاف عقیده بیشتر افراد چشم پزشک و بینایی سنج یکی نیستند و تفاوت هایی با هم دارند. هر روند دو سلامت چشم را انجام میدهند اما حوزه تخصص آن ها متفاوت است.

بینایی‌‌سنج ها افرادی هستند که دید اولیه بینایی را توسط تست ای بینایی سنجی انجام میدهند. این افراد اصلاحات لازم را تشخیص داده و چگونگی تعبیرات را بررسی میکنند. در واقع این افراد دکتر پزشکی نیستند. بینایی سنج ها باید برای دکتری بینایی سنگی دوره چهار سال تحصیلی را بگذارنند و مدرک را در این زمینه دریافت کنند. لازم به ذکر است که حداقل زمان تحصیل بینایی سنج ها  حدود سه سال است.

افراد بینایی سنج‌ کارهایی مانند تست های مختلف چشم و بینایی، تجویز و توزیع لنز‌های اصلاحی و طبی، تشخیص اختلالات خاص چشم، تجویز دارو برای بیماری های خاص چشم و… اما چشم پزشک برای گرفتن مدرک خود باید هشت سال تحصیل کند. این فرد به عنوان دکتر شناخته میشود و برخلاف بینایی سنج مجوز جراحی و درمان تمامی بیماری های چشم را دارد.

بهترین دکتر چشم پزشک در ایران

برای شناخت بهترین چشم پزشک درای آن روش‌های متعددی وجود دارد. قطعا همه پزشکان از علم کافی برای درمان و تشخیص بیماری ها برخوردار هستند اما با این حال بهترین دکترهای چشم پزشک در ایران به شرح زیر می‌باشند:

دکتر مژگان نوروزی

دکتر مژگان نوروزی جز انجمن جراحان پزشکی رازی گاندی است. دکتر نوروزی فارغ‌التحصیل دانشگاه شهید بهشتی است. این پزشک جز پزشکان برتر است که بیشتر از ۱۹ سال سابقه کاری است. دکتر نوروزی بیشتر از هزاران عمل جراحی لازک و کاتاراکت می‌باشد. دکتر نوروزی خدماتی مانند فمتوریزیک، اسمایل، جراحی زیبایی پلک، بلفاروپلاست و… را انجام میدهد.

دکتر قاسم خزایی

دکتر خزایی در دانشگاه تهران فارغ‌التحصیل شده اند. ایشان از طرف وزرات بهداشت به عنوان دانشجوی برتر پزشکی شناخته شده اند و از طرف رییس جمهور موفق به دریافت جایزه شده‌اند.  ایشان در حوزه های مجرای اشکی, قوز قرنیه، افتادگی پلک و… تخصص دارند.

دکتر محمدرضا فلاحی

دکتر فلاحی فارغ‌التحصیل دانشگاه شیراز هستند که در امتحان جهانی کنسول بین المللی چشم پزشکان جهان موفق به پذیرش شده اند. ایشان همچنین پژوهشگر برتر سال در دانشگاه می‌باشند دکتر محمدرضا فلاحت در انجام جراحی های مجاری های چشمی، جراحی انحراف چشمی، جراحی اب مروارید با لیزر و بدون بخیه، جراحی لیزیک و لازک و پی ار برای برطرف کردن استیگماتیسم چشم، اطلاح ضعف چشم، از بین بردن افتادگی پلک و… از حوزه های تخصص دکتر محمد رضا فلاحی می باشند.

بهترین دکتر چشم پزشک در ایران

دکتر حمید خاکشور

دکتر حمید خاکشور در دانشگاه علوم پزشکی مشهد فارغ‌التحصیل شده اند. ایشان مدرک فوق تخصص خود را از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی دریافت کردند. دکتر حمید خاکشور عضو آکادمی چشم پزشکی امریکا، انجمن جراحان کاتاراکت و رفرکتیو آمریکا هستند. دکتر حمید خاکشور در حوزه های بررسی میدان بینایی، بررسی حساسیت کنتراست، بررسی شبکیه و عروق خونی، ارزیابی طول قدامی و خلفی کره چشم، جراحی کاهش فشار چشم، ویترکتومی و… تخصص دارند.

دکتر مهرداد محمدپور

دکتر مهرداد محمد پور فارغ‌التحصیل  دانشگاه تهران بوده و از بهترین متخصصان چشم پزشکی ایران می‌باشد. ایشان داور معتبرترین مجلات پزشکی  در داخل و خارج کشور می‌باشند. دکتر محمدپور مبتکر چندین جراحی نوین چشم بوده است‌ و به عنوان عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران شناخته می‌شود. ایشان در حوزه جراحی آب مروارید، جراحی  لیزیک و لازک، انواع جراحی  های مجاری چشم، انواع جراحی های قرنیه و شبکیه چشم و…  دارای تخصص  هستند.

دکتر محمد زارع

دکتر محمد زارع دارای مدرک فلوشیپ شبکیه و از بهترین پزشکان ایران می‌باشند. ایشان عضو هیئت علمی  دانشگاه علوم پزشکی تهران هستند  و به عنوان مسئول دانشجویان در بیمارستان فارابی و طراح سوالات آزمون ملی شناخته شده اند. دکتر محمد زارع در حوزه های لیزیک، جراحی لازک، بیماری های التهابی چشم، بیماری یووییت، تزریقات چشمی، تشخیص و درمان بیماری های شبکیه، درمان و جراحی آب مروارید، انجام جراحی پلو و مجاری اشکی و… تخصص دارند.

دکتر محمد کریم اسماعیلی

فارغ‌التحصیل  دانشگاه  تهران هستند و در بیمارستان مورفیلد لندن مشغول به کار می‌باشند. در این بیمارستان  ایشان عمل لازک و آب مروارید را به نحو احسن انجام دادند. دکتر اسماعیلی بیشتر از ۲۵ هزار عمل جراحی موفق داشتند و بیش از ۵۵ هزار عمل در عیوب انکساری چشم انجام داده اند. ایشان در درمان لازک، آب مروارید، جراحی انکساری و… تخصص دارند.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم تا نکات کلی در رابطه با چشم پزشکی، بیماری های مربوط به چشم، راه های درمان بیماری ها و بهترین پزشکان و متخصصان این حوزه را به شما معرفی کنیم. چنانچه اگر به دنبال مطالب تکمیلی در این زمینه هستید، پیشنهاد می‌کنیم به صفحات درمان مشکلات چشم در ایران و نوبت دهی چشم پزشک، انواع جراحی چشم و اصطلاحات و درمان و بهترین دکتر در ایران برای جراحی و بهترین جراح چشم در تهران و نوبت دهی مراجعه کنید.